Blogs

Slimme software voor uw ISMS

isms

Waarom nu een ISMS inrichten?

Het is een kwestie van overleven. U hoeft het nieuws maar te lezen en bijna dagelijks ziet u dat er weer een organisatie het slachtoffer is van cyber criminelen. In een tijd waarin u met steeds meer informatie online werkt, zijn de risico’s dat er iets mis gaat steeds groter. Met alle gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijfsprocessen en zelfs het voortbestaan van uw organisatie van dien. Daarom is het niet meer een vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ u passende maatregelen treft om uw kostbare informatie te beschermen. Maatregelen op organisatorisch en technisch gebied. Wacht daarmee niet tot u gedwongen wordt door toezichthouders of opdrachtgevers. Maar neem zelf op tijd het initiatief, zodat u ook zelf het tempo kunt bepalen. Alle maatregelen brengt u in samenhang onder in een zogenoemd Managementsysteem Informatiebeveiliging (ISMS). Kies daarvoor bij voorkeur een online managementsysteem dat zelf ook ISO 27001 is gecertificeerd. In onze whitepaper kan u er nog meer over vinden.

 

Wat levert een ISMS u op?

Een slim ingericht ISMS biedt u veel inzicht in de risico’s die uw organisatie loopt op het gebied van informatiebeveiliging. U ziet snel welke systemen en processen kritisch zijn voor uw bedrijfsvoering en welke risico’s u daarbij loopt. Het levert u de zekerheid dat de passende maatregelen getroffen zijn zodat uw medewerkers zich kunnen focussen op uw primaire proces. En natuurlijk biedt een goed ingericht ISMS de basis voor een ISO- en NEN certificering, zodat u aan uw opdrachtgevers en klanten kunt laten zien dat u een betrouwbare partner bent.

 

Hoe richt u een ISMS in en houdt u het actueel?

Een ISMS bevat veel documentatie in de vorm van procesbeschrijvingen, protocollen en werkinstructies. Een slim systeem helpt u al deze documenten op te stellen en makkelijker te onderhouden. Het biedt u ondersteuning om de optimale volgorde en werkwijze te kiezen en het bevat alle instrumenten waarmee u efficiënt een ISMS inricht en onderhoudt. Waardoor het u veel werk uit handen neemt. Een slimme online tool biedt u niet alleen de juiste structuur plus de benodigde documentatie voor het opstellen van een managementhandboek, het bevat ook de koppelingen tussen alle relevante ISO / NEN normeisen en de plaats in het handboek waar u de maatregelen beschrijft. Best handig als er ook al vele sjabloondocumenten en tekstblokken zijn, die u alleen nog maar aanpast op uw organisatie. Dat maakt het werk overzichtelijk en makkelijk.

Naast het handboek, de documenten en de normteksten, moet een managementsysteem applicatie ook beschikken over slimme instrumenten die naadloos samenwerken. Bijvoorbeeld om incidenten en afwijkingen te registreren, te analyseren en te voorzien van de passende maatregelen. Of om verbetermaatregelen op te stellen en toe te wijzen aan de juiste medewerkers. Zo helpt de juiste managementsysteem software u alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden tijdig uit te voeren en de voortgang hiervan te bewaken, zodat uw documentatie up-to-date blijft.

 

Wie richt het ISMS in en zorgt dat het onderhouden wordt?

Belangrijk is te bepalen wie welke informatie mag raadplegen of wijzigen, waarbij u bij voorkeur als uitgangspunt het ‘Need to Know” principe hanteert. De medewerkers krijgen dan de voor hen relevante informatie te zien, bijvoorbeeld via een persoonlijke dashboard. Het voordeel van een applicatie in de cloud is dat iedere medewerker eenvoudig en locatie onafhankelijk toegang krijgt tot de laatste versies van de documenten en actiepunten.

Is het handboek en de documentatie eenmaal ingericht dan zal een slim managementsysteem u ondersteunen bij het structureel uitvoeren van de zogenoemde Plan-Do-Check-Act cyclus om ervoor te zorgen dat uw ISMS actueel blijft. Wijzigingen binnen of buiten uw organisatie worden dan opgenomen in uw ISMS.

 

IMS: Integraal Management Systeem

En wilt u naast een informatiebeveiliging ook voldoen aan bijvoorbeeld andere normen zoals bijvoorbeeld de ISO 9001 norm voor kwaliteit of de ISO 14001 norm voor milieu,, dan is het wel zo handig als uw managementsysteem tool de mogelijkheid kent uw ISMS eenvoudig uit te breiden tot een Integraal Managementsysteem (IMS). Door de betreffende norm te koppelen en alle relevante sjabloondocumentatie dan automatisch toe te voegen.

SmartManSys; het slimme online Managementsysteem
SmartManSys is zo’n slimme cloud applicatie die we samen met en voor onze klanten hebben ontwikkeld. Het bevat alles wat u nodig heeft voor het inrichten en onderhouden van uw managementsysteem. Het is zo gebouwd dat het snel en intuïtief te gebruiken is na een korte training die door ons wordt verzorgd. Doordat uw primaire processen centraal staan is het ook een stuk praktischer dan de gemiddelde GRC-software die vooral is gericht op de financiële wet- en regelgeving. Waar een GRC-applicatie vooral bestemd is voor de financiële specialisten helpt SmartManSys al uw medewerkers de bedrijfsvoering te verbeteren. De al complete basisversie van SmartManSys kunt u bovendien nog makkelijk uitbreiden met extra modules om bijvoorbeeld zelf een interne audit of privacy audit (DPIA) uit te voeren of een interactief verwerkingsregister in te richten. Lees hier hoe u SmartManSys zelf of samen met ons heel eenvoudig inricht.

 

Whitepaper Managementsystemen

Bent u van plan een managementsysteem tool aan te schaffen? Lees dan alles hierover in onze whitepaper, die u via deze link gratis kan downloaden.

Geschreven door Stephan Bos

SmartManSys redesign

SmartManSys redesign

SmartManSys, onze softwareoplossing voor het beheer van managementsystemen, heeft een nieuwe look & feel gekregen.

read more
Managementsysteem

Managementsysteem

“Kost het veel geld om een managementsysteem in te richten en te onderhouden? Kun je door al die nieuwe maatregelen nog wel gewoon je werk doen?”

5 misverstanden ontzenuwd.

read more